JURY RAPPORT DUTCH DOC AWARD 2013

Congratulations to Jacqueline Hassink for winning the Dutch Duc Award 2013 for her book The Table of Power 2.

Though the jury also had something to say about A Possible Life.

De jury:

“Met A Possible Life vertelt Ben Krewinkel een verhaal van deze tijd. De ongebruikelijke manier waarop hij dit doet – door het onderwerp Gualbert tot co-auteur te maken en zijn eigen fotografie te verbergen achter diens relaas en documenten, maakt het project bijzonder.  
Ondanks de veelheid aan documenten, geeft het boek de lezer het gevoel dat er iets ontbreekt. We zien maar een deel van het verhaal, en realiseren ons dat de werkelijkheid gecompliceerder is dan het op het eerste gezicht lijkt. Dit wordt versterkt doordat de makers spelen met het concept van de ‘reportage’: gedurende het proces van het lezen wordt duidelijk dat Gualbert niet de complete waarheid vertelt, soms dingen verdraait of achterhoudt.
Krewinkel probeert dit niet weg te poetsen of op te helderen. Hij vermijdt een oordeel te geven over wat goed is en wat slecht. Er wordt geen kant en klaar inzicht gegeven in wat ‘de waarheid’ is omtrent over deze papierloze immigrant. Dat wordt op knappe wijze overgelaten aan de lezer.
Krewinkels aanpak heeft het verhaal heel persoonlijk gemaakt, de hoofdpersoon komt veel dichterbij dan in een normale reportage het geval zal zijn. Dat maakt A Possible Life tot een zeer speciaal project dat respect afdwingt.”

Popular Posts